Solen og Månen står lige højt på himlen et kvarter før solnedgang den 9. juni. Du skal blot dreje 180 grader rundt for at se de to himmellegemer, som vil ligne hinanden på størrelsen og begge have et rødligt skær.

Dobbeltsolen danser på aftenhimlen

Solen og Månen vil se nærmest identiske ud den 9. juni under det sjældne fænomen dobbeltsol. Det sker, fordi Månen står tidligere op, end Solen går ned.

9. juni 2017

Et kvarter før solnedgang den 9. juni kan du opleve, hvad der ligner to lysende sole på himlen samtidig – en såkaldt dobbeltsol. Fuldmånen og Solen vil lyse lige kraftigt, når de begge står ca. én grad over horisonten.

Solen står i nordvest, og Månen i sydøst – direkte over for hinanden. 

  • HVAD: Dobbeltsol over Danmark
  • HVORNÅR: Den 9. juni 2017, klokken 21:36 (København)

Synet opstår, fordi Jordens og Månens baner ikke er runde. Månen står derfor op, 30 min. før Solen går ned denne nat.

Vil du have mest ud af fænomenet, skal du være klar, når Solen er lige over horisonten. Her er dens lys så svagt, at du kan kigge direkte på den.

>> Fascineret af himmelhvælvets spektakulære særforestillinger? Tag med på solformørkelsesrejse til USA's sydstater!

AFSTANDEN SNYDER

  • Solen og Månen ser lige store ud under dobbeltsolen, men i virkeligheden er Solen ca. 400 gange større end Månen.
  • Men Solen er også 400 gange længere væk fra Jorden end Månen, og derfor kan de denne aften se ud til at være lige store på himlen.

Sådan gør du:

- Du skal finde et sted, hvor du kan se horisonten i både nordvestlig og sydøstlig retning. Det kan fx være fra en høj bygning i byen, en bakke på landet eller en klit ved stranden.

- Husk, at du ikke må kigge direkte på Solen, før den står lavt over horisonten og har et svagt lys. Du risikerer at skade dine øjne, hvis den lyser for skarpt.

- Hvis du vil tage et billede af dobbeltsolen, skal du bruge et fiskeøjeobjektiv. Med sådan et objektiv kan du tage et cirkulært billede, så du kan se hele himlen på én gang – og altså fange både Solen og Månen på et billede.

GÅ IKKE GLIP AF DEN PERFEKTE SOLFORMØRKELSE

Oplev én af de mest spektakulære forestillinger, naturen har at byde på:

Den totale solformørkelse, der rammer USA den 21. august for første gang i næsten fire årtier.

>> Få billetter tilbage: Gå ikke glip af et enestående syn, der brænder sig fast på din nethinde for altid. Book din plads, før det er for sent.

”Det er en kæmpe mulighed og en chance for at se universet ændre sig omkring dig,” lyder det fra Jay Pasachoff, der er astronom ved Williams College i Massachussetts.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.