Hikke - Hvorfor får man hikke?
© Shutterstock

Hvad skyldes hikke?

Hvorfor får vi hikke, og er der grænser for, hvor længe man kan blive ved med at hikke?

10. juli 2018

Hikke opstår, når mellemgulvet pludselig trækker sig sammen i krampeagtige ryk. Mellemgulvet, der er forbundet til lungerne, hjælper os med at trække vejret. 

Når mellemgulvet trækker sig sammen, trækker det samtidig i lungerne, som så kan fyldes med den luft, vi ånder ind. Omvendt hjælper mellemgulvets afslapning os til at ånde ud. 

Stemmeridse skaber hikkelyd

Normal vejrtrækning foregår altså, ved at mellemgulvet skiftevis trækker sig sammen og slapper af. Men nogle gange – og lægerne ved endnu ikke hvorfor – trækker mellemgulvet sig pludselig sammen i et krampeagtigt ryk – et hik. 

Umiddelbart efter sådan en sammentrækning lukkes den såkaldte stemmeridse i strubehovedet, og det udløser den karakteristiske hikke-lyd. 

Bagefter er vejrtrækningen og mellemgulvets bevægelser igen normale – indtil det næste hik. 

Hikke i årevis

Vi hikker normalt mellem 6-60 gange i minuttet. I langt de fleste tilfælde går hikke over af sig selv, men der findes adskillige eksempler på personer, som bliver ved med at hikke i årevis. 

Lægerne har ingen gode bud på, hvordan man får hikke til at forsvinde. Til gengæld florerer der et hav af gode lægmandsråd. 

Almindelige råd går på at holde vejret, at drikke et glas vand, mens man står på hovedet, eller at spise en skefuld sukker. Hvad der faktisk virker, er meget forskelligt fra person til person.

Kom helt ind i kroppen

Bliv klogere på, hvordan skjulte sanser, elektriske signaler og millioner af hvide og røde blodceller hele tiden arbejder for at holde dig i live med Illustreret Videnskab.

Lige nu får du:

  • 2 numre af Illustreret Videnskab.
  • Et lækkert knivsæt.
  • Fri adgang til de sidste 12 numre digitalt.
  • Adgang til vores fordelsshop for abonnenter, hvor du bl.a. får værktøj, sportstøj, ure og boligtilbehør med op til 70 pct. rabat.

For kun 89,- HER.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.