Du kan træne din hjerne
Hjernen

Du kan træne dig klogere.

© Anker Tiedemann & Shutterstock

Test din hjerne: Visuel intelligens

Din hjerne kan skabe tredimensionelle billeder, som du kan vende og dreje i hovedet uden at åbne et øje eller løfte en finger. Og det kræver ikke andet end leg at træne den utrolige mentale evne.

5. juli 2018 af Andreas Andersen & Christian Juul

Din hjerne kan se ind i fremtiden. Når du kigger på en cykel, kan du forudsige, at et skub til pedalerne vil få tandhjulet til at trække i kæden og få hjulet til at dreje.

Og når du står i din hjemby, kan du forudsige, hvilke bygninger du vil se, når du drejer om hjørnet.

Årsagen er, at du kombinerer synsindtryk med erfaringer og skaber nye billeder i dit hoved, der simulerer pedalernes bevægelse eller samler sig til et kort over hjembyen.

Evnen kaldes visuel intelligens og du kan teste din egen her:

W3Schools

Leg træner hjernen

Hvis din visuelle intelligens halter, er der gode nyheder. Du kan træne dig skarpere, og det kræver ikke andet end leg.

Amerikanske forskere testede de visuelle evner hos børn, før og efter børnene havde bygget bestemte figurer med nogle klodser.

Efter træningen klarede børnene sig bedre i testen, og forklaringen ser ud til at være øget aktivitet i bl.a. lillehjernen.

Du kan selv komme i gang med træningen i Illustreret Videnskabs nye serie Hjernetræneren, som er proppet med sjove opgaver og spændende videnskab. 

Hvis du bestiller et abonnement lige nu, får du et stærkt tilbud: To numre af Illustreret Videnskab og en elegant trådløs Bluetooth-højttaler for kun 49,50 kr.

Forskere hacker din fantasi

Når du skaber et mentalt billede af en klods, bruger du i høj grad de samme hjerneceller, som hvis du rent faktisk så klodsen foran dig.

Det har japanske forskere nu udnyttet til at aflæse deres forsøgspersoners tanker.

Personerne blev hjerneskannet, mens de så på billeder, og forskerne skabte så et program, der kunne genskabe billederne alene ud fra hjerneaktiviteten.

Derefter skulle personerne tænke på simple geometriske figurer. Programmet aflæste nu det indre billede ved hjælp af hjerneskanningen – og ramte rigtigt 83 procent af gangene. 

Test din egen intelligens lige her:

Illustreret Videnskab står bag nettets vel nok mest præcise og videnskabeligt validerede IQ-test - udviklet på baggrund af den universalt anerkendte WAIS-III test (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Dette er det tætteste, du kan komme på en nøjagtig måling af din IQ.

>> TAG IQ-TESTEN HER!

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.