Månen

Jorden har kun en måne - Månen - imens andre planeter har flere. Men hvad er unikt ved vores måne? Og hvem var det første menneske på Månen? Månen, som kredser om Jorden, er en gold og øde klode uden atmosfære. I alt har der været mennesker på Månen seks gange, og Månen er indtil videre, den eneste fremmede klode som har været betrådt af mennesker. Månen har stor betydning for Jorden, og er et af de smukkeste fænomener, vi kan se uden udstyr. Læs meget mere om Månen her.

Månen - Mennesker på månen

Månen har været besøgt af mennesker seks gange. Det har resulteret i videnskabelige forsøg på månen og af de månesten og støv, som blev bragt med til Jorden.

© Shutterstock

Fakta om Månen 

Temperaturen på Månens overflade varierer meget. Om dagen kommer den op på 100 grader, og om natten falder den til næsten minus 200 grader. Månenætterne er så kolde, fordi Månen ikke har nogen atmosfære til at holde på varmen, når Solen går ned.

Månens kredsløb er låst fast til Jordens på en sådan måde, at Månen altid vender samme side mod Jorden.

Den gennemsnitlige afstand til Månen er 384.405 km, og Månen har en diameter på 3.474 km. 

Månens faser

Månens faser defineres ud fra månens placering i forhold til Solen og Jorden. Månen siges at have fire faser:

  • Nymåne: Månen ligger mellem Jorden og Solen, og dens mørke side vender mod Jorden. Her er Månens lysstyrke set fra Jorden mindst.
  • Tiltagende måne: Gradvis kan man se en større og større del af månen oplyst af Solen.
  • Fuldmåne: Jorden ligger mellem Månen og Solen, og månen set fra Jorden er meget oplyst af solen.
  • Aftagende måne: Gradvis kan man se en mindre og mindre del af månen oplyst af Solen.
Fakta om månen
© Shutterstock

Første mand på Månen

I juli 1969 tog astronaut Neil Armstrong det første skridt på månen.

“Et lille skridt for et menneske, et gigantisk spring for menneskeheden.” Neil Armstrongs berømte ord fra Månen var kulminationen på otte års forberedelser, hvor 400.000 mennesker havde knoklet for at realisere en fantastisk drøm.

I alt har der været seks månelandinger, og Månen er indtil videre den eneste fremmede klode, som har været betrådt af mennesker.

Astronauterne som har været på Månen, lavede videnskabelige forsøg og bragte i alt 382 månesten og støv med tilbage til Jorden. Månestenene bliver i dag stadigvæk brugt til videnskabelige forsøg.

Første mand på månen
© Shutterstock

Læs mere om Månen